Gouden raad voor alle “ik kan het niet”-ers

Streep erdoor

Ik val gewoon met de deur in huis vandaag. De tekst die ik daarstraks schreef was misschien literair beter, maar het voelde langdradig, omslachtig en sloganesk. Dat doen we dus maar even niet, om het met de fantastische woorden van mijn in Nederland wonende zus te zeggen.

De kreet

In de CEO Myth buster video van vorige week, ging het over mijn favoriete reden waarom ik het allemaal zo bleef ondergaan. Ik kan dat niet. Noem maar op welke variant je wil, ze zijn allemaal de revue gepasseerd. Uiteindelijk kon ik de lokroep toch niet weerstaan. Plezier maken zowel thuis als op het werk, niet langer wachten op kansen maar ze zelf maken, werken zoals ik zelf wil, … Ben ik blij dat ik ze gevolgd heb, die kreet!

Spektakelgehalte

Ik krijg wel eens de opmerking dat mijn verhaal heel opmerkelijk is, die ommezwaai. Van schotelvod tot dirigent. Om heel eerlijk te zijn, heb ik niet zo heel veel spectaculaire dingen nodig gehad om mijn carrière terug in handen te nemen. Alle redenen die ik vond waarom ik niet kon doen wat ik wou doen, verdwenen als sneeuw voor de zon. De ene al sneller dan de andere. Dat allemaal met een paar kleine veranderingen. De belangrijkste daarin zijn vertrouwen en jezelf kennen.

Naar opwindende rust

Vertrouwen in mezelf… Wat een groot woord… Het blijft voor mij de allerbelangrijkste metamorfose. Van een meisje dat misschien wel zelfvertrouwen uitstraalde naar een dame die weet waar ze voor staat en gaat en voelt dat ze daarvoor alles in huis heeft. Alsof ik eindelijk thuis ben gekomen. Alle omzwervingen waren nuttig, maar de bestemming is bereikt. Opwindende rust, zo kan je mijn huidige professionele toestand omschrijven. Behoorlijk in contrast met vermoeide onzekerheid nog begin 2016.

Door kennis

Dat vertrouwen komt er via kennis die ik heb opgedaan. “Zie je wel, toch moeilijke cursussen! “ hoor ik je denken. Nou, neen. Ik heb vooral mezelf leren kennen. Wat kan ik wel/niet? – wil ik wel/niet? – wat maakt mij mij? Koppel dat ook aan dat vertrouwen en je krijgt iemand die een doel heeft en weet dat te bereiken. Geloof me: dat doe je niet zomaar even snel. Gelukkig kon ik rekenen op een paar schitterende mensen die wel geloofden wanneer ik het niet zo zag.

Interessant, niet? Vroeger was ik altijd jaloers op collega’s die perfect wisten wanneer ze ja of neen moesten zeggen. Nu kan ik dat ook. Begrijp ik waarom ik zo jaloers was: het voelt nóg beter dan het leek van op afstand.

Ijkpunt

De grootste verandering is wel mijn ijkpunt geweest. Van centraal samenleving/omgeving naar centrum ikzelf. Laat je niet intimideren door anderen hun successen, of jouw zoektocht. Vergeet wat de samenleving je oplegt als je zoekt naar hoe je het kan doen werken. Nu ik weet wie ik ben en wat voor mij werkt, kijk ik niet langer naar opdrachten die ok zijn voor de familie of portemonnee. Ik zoek activiteiten die mij plezier geven en waar ik mijn sterke punten in kan botvieren. Mijn omgeving geniet daar ook mee van, geloof me 😉

Meest fantastische hieraan

… is dat iedereen die ervoor wil gaan, het ook gewoon kan. Met zijn eigen skills. Zijn eigen eigenheid. Zonder heel veel poespas. Wat je werksituatie of -wens ook is. Een huis met een stevige fundering zal bij hevige regen of wind sterk blijven staan. Als je dus weet wat je wil, wie je bent, zullen jouw keuzes je dus geen windeieren leggen. Ook al staan ze niet in het register van sociaal wenselijke antwoorden.

Gouden raad

In 2015 wou ik al iets met coaching doen. Ik kon het niet want… geld, tijd, klanten, concurrentie, … Als ik vandaag mezelf een gouden raad mag geven aan mezelf toen… dan komt deze spontaan op: Doe het gewoon op jouw manier! Zo kom je er. Waar ik me ooit niet goed voelde omwille van een opmerking op mijn (kinderlijk) kleurrijke schema’s, weet ik vandaag dat het duidelijkheid, structuur en een vrolijke toets geeft. Het resultaat wordt er beter door, weet ik nu. Ondertussen leef ik al bijna vier volle maanden de droom aan 100%. Ik kan het niet werd dus ik doe het.

13 = dozijn

De basis van mijn rust is de ontdekking van mijn positieve eigenheid en talenten – dingen die ik belangrijk vind, graag doe en energie uit haal. Iedereen heeft ze, talenten. We vinden ze allemaal doodnormaal. “Dat is toch logisch”. Dan weet je dat je ze echt gevonden hebt. Hoewel ik altijd dacht een doordeweekse mus te zijn, zoals er 13 zijn in een dozijn.

Jij kan het OOK!

Iedereen heeft zijn speciale touch, eigenheid, talent, noem het zoals je wil. Alleen heb je die misschien zelf nog niet gevonden. Ik vond die van mij, na ze jaren heel diep te hebben begraven. Jij hebt er minstens evenveel. Daarin verschillen we helemaal niets. Ik ben Caroline, CEO van mijn eigen carrière. Jij kan dat ook, CEO zijn van jouw carrière. Vergis je daar dus niet in: JIJ kan het OOK!

Kom het gerust testen in onze 10-daagse “Van Woessie tot CEO van jouw carrière”. Dat zijn 10 dagen gratis oefeningen en opdrachten zodat jij OOK die CEO wordt van je carrière.

Deel dit: