Mijn carrièreswitch, mijn keuze. Sta sterk vanuit jezelf

Mijn carrièreswitch, mijn keuze. Sta sterk vanuit jezelf

Reacties op mijn carrièreswitch

Sinds ik de buitenwereld verkondigde dat ik me voltijds op de coaching ga focussen vanaf januari, kreeg ik de meest uiteenlopende reacties. Veel (oud) collega’s die het (al lang) hadden zien aankomen, anderen dan weer niet maar vonden het een logische stap en vonden het helemaal Caroline waardig. Hartverwarmend en heerlijk om al die reacties te krijgen, te mogen lezen en horen.

Ook vanuit het andere spectrum

Uiteraard waren er ook best wat andersgezinden. Waarom ik zoveel zekerheid en inkomen liet liggen? Of het niet het lot tarten is?  Dat ik toch niet hele dagen thuis kan zitten? Hoe ik in gods naam aan klanten zou komen aangezien ik niet kan verkopen (dat laatste is echt wel de nagel op de kop). Je kan dat je gezin toch niet aandoen? Kan jij dat wel? Of ik nu niets meer ging doen? Hoe lang ik dit nu weer zou volhouden?

Vraag en antwoord

Toegegeven, fans horen is veel beter voor je humeur dan de criticasters. Gelukkig had ik voor ik de beslissing genomen had er grondig tijd in gestoken om zelf alle aspecten na te lopen. De voorsprong op hun vragen was meer dan groot genoeg. En toch heb ik ze allemaal beantwoord op dezelfde manier “We zien wel. Ik ga doen waar ik goed in ben, de rest vindt zijn weg wel.“

Luxe

Hoe groot is het contrast niet met vroeger? Zelfs vorig jaar nog zou ik uitvoerig mijn argumenten uit de doeken gedaan hebben. Met vragende stem en houding, alsof ik heel dringend de bevestiging nodig had om ‘gelijk’ te krijgen, en een groot schuldgevoel dat zich gretig wil voeden op alle argumenten. Die verantwoordingsdrang is er nu niet meer. Want ik zit in een luxepositie. Ik heb zelf gekozen. Voor iets wat mij ligt. Vandaag voel ik dat meer dan ooit, zeker het nu zo kortbij is. Ik voel me er rustig bij, net dankzij mijn nieuw vertrouwen in mijzelf, in geest en lijf. Alles dik onder controle.

En toch…

In alle feedback is er één zinnetje dat mijn nieuw gevonden vertrouwen aan een goede test heeft onderworpen. Hoe lang ga je dat nu weer volhouden? Heel even werd ik verleid door het bekende gevoel en voelde ik de woordenstroom naar boven komen, die drang om mezelf te verdedigen en alles te duiden. Die verantwoording, remember?  Hier is het antwoord heel eenvoudig: zolang het goed voelt.

Wie ben ik?Stralende Caroline

Het klinkt misschien cliché maar de eerste stap in mijn metamorfose is mezelf leren kennen. Zelfreflectie is voor mijzelf heel belangrijk. En toch was er meer nodig dan alleen maar nadenken over mezelf. Ik had prikkels nodig. Van mijn eigen coach. Iemand buiten mij die af en toe prikt. Die af en toe de spiegel eens voorhield en me uitdaagde eens echt tot de essentie te gaan. Best wel confronterend soms. Het resultaat was voor mij echt verbluffend. Eindelijk weet ik wat ik nodig heb in mijn job (en privé). Welke omgeving me past, welke waarden ik hooghoud, wat mijn missie is, wat ik belangrijk vind in mijn professionele omgeving en wat me energie geeft. Daarmee gewapend kon ik aan de slag om te kijken wat ik kan om zo te komen tot het doel voor de komende tijd. Net als manieren om dat doel te bereiken. En laat net dat één van de dingen zijn die ik graag doe: ontdekken wat er nodig is om die kennis te vergaren en daar werk in te vinden.

Omgekeerde wereld

Eigenlijk was dat voor mij de wereld op zijn kop. Vroeger kreeg ik altijd jobs op basis van wat ik kon. Nooit op basis van wat ik wou en waar ik écht goed in was én energie van kreeg. Dat was bijzaak. Maar nu weet ik beter. Bekijk het als een piramide op zijn kop. Eén harde windstoot en ze waait om. Als je vertrekt vanuit wat je energie geeft, ben je veel veerkrachtiger en zorg je voor een stevigere basis. Laat die stormen maar komen, ik vind wel een oplossing.

Cirkel rond?

Net of de cirkel rond is. Mijn vader ben ik onrechtstreeks verloren aan zijn job en workaholisme. Ik was zelf zeer succesvol om diezelfde weg op te gaan. Gelukkig kreeg ik een goeie dosis realisme mee van moederskant waardoor ik nog net op tijd een andere weg ben in kunnen slaan. Nu ik weet dat het werkt, wil ik meer mensen aansteken. En laten voelen hoe fijn het is om terug stevig op je beide voeten te staan na jaren te wankelen. Ze laten voelen dat het ook anders kan, nog steeds met hard werk en veel leren maar wel vanuit jezelf, niet ondanks jezelf. Zodat niemand anders zo moet opgroeien. En we stilaan onze jachtige maatschappij terug kunnen laten ademen. Eén voor één. Zelfs als ik maar 1 iemand zo kan activeren, is mijn doel al gerealiseerd.

Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *