Van Woessie tot CEO van je carrière

CEO tot CCEO

CEO. Chief Executive Officer. De directeur van een bedrijf. Hoogst leidinggevende van een bedrijf. Meestal diegene die eindverantwoordelijk is voor het bedrijf. Het zijn er maar een paar, definities. In ieder bedrijf wordt het anders ingevuld. Behalve dan de plaats in de hiërarchie: bovenaan. Zolang het kind maar een naam heeft, niet? Ik heb de afgelopen jaren er verschillende exemplaren van mogen aanschouwen. Aan eentje zelfs een heel gewaagde vraag mogen stellen: gaan we er nog mee door of niet? Wat me opviel aan alle exemplaren? Ze weten verdorie goed dat ze hun doel zullen bereiken.

Hiërarchie vs visie

Klopt, ja, in het organogram staan ze bovenaan. Maar de knapste exemplaren stonden daar alleen op papier. Tenminste, bij de kanjers die ik zag. Ze kijken naar wat er gebeurt rond hen, tonen respect en waardigheid, informeren en engageren zich, nemen hun mensen mee in een verhaal, in the bigger picture, zijn consequent net als bewust van hun eigen grenzen en gebreken en toetsen alles aan de visie die ze hebben. Autoriteit wordt hen gegeven, ze eisen het niet op.

CCEO

Je hoeft niet altijd op die tekening bovenaan te staan om aan diezelfde definitie te voldoen. De beste CEO’s die ik al mocht meemaken, bengelden daar zelfs een paar niveaus eronder. Met kop en schouders steken ze er bovenuit. Met hun visie. De richting die zij bewandelen. Hun zelfverzekerde houding die deuren doen opengaan. De wereld duidelijker maken. Die HUN ding doen zonder daarbij andere mensen in de weg te staan. Ik noem ze…

CCEO – Carrière Chief Executive Officer

Ze weten waar ze heen willen, waar ze voor staan, en nemen de juiste stappen om daar te kunnen geraken. Hou ze maar eens in het oog, die mensen die blijkbaar gouden handen hebben en zonder probleem hun carrière met rasse schreden vooruit zien gaan. Niet noodzakelijk omhoog op de ladder, wel in de richting die zij belangrijk vinden.

Concurrentie

In een standaard job verhaal, beschouwen mensen andere mensen nogal gauw als concurrenten. Zeker op een bepaald niveau of specifieke job inhoud. Concurrentie is er alleen wanneer je jezelf niet onderscheidt van de anderen. Je je eigenheid niet omarmt en als een sterk punt beschouwd.

Iedere mens is uniek. Te cliché voor jou? Nog meer cliché-alarm: ieder heeft zijn eigen talenten / sterke punten. Bla bla bla. Hou hier wel rekening mee: de juiste kandidaat is diegene wiens talenten en kunde op dat moment het best past bij de situatie van de onderneming. Het gaat dus niet over wie is beter of minder goed. Wel over de right fit op dat moment. Zolang je dat dan ook kan overbrengen natuurlijk.

CEO – CCEO: match made in heaven

Als je zelf niet weet waar je goed in bent, je niet goed in je vel zit door bijvoorbeeld te veel stress, helemaal geen zicht hebt op wat jouw richting is, dan is het vast geen verrassing dat je de job of promotie naar een CCEO ziet gaan. Hij/zij ademt die visie uit. De CEO is heel blij met zijn CCEO. Ze vinden elkaar in de visie en gaan dezelfde richting uit, ieder op zijn niveau. De woessie blijft verweesd achter, klaar om zijn eeuwige klaagzang te richten op het eerste slachtoffer dat zijn richting uitkomt.

Huur eens een woessie

Ik was zelf die woessie. Die klagende zangeres. Gelukkig kreeg ik mijn portie antigif. Het effect was instant. Gedaan met ondergaan. Hallo uitdaging. Die groot was trouwens: begin er maar eens aan na jaren rustig vertoeven in mijn cocon om te weten te komen wat mijn reclamebord moest worden. Laat staan voor welke job. “Huur eens een woessie” klinkt niet zo aantrekkelijk, of wel? Ik vond het in ieder geval niet echt catchy. Terug naar de tekentafel, tot wel 10 keer.

Van Woessie naar CEO van je eigen carrière

Vandaag is mijn billboard er wel. “Van Woessie naar CEO van je eigen carrière”. Voor de eeuwige twijfelaar die ik ben, een unicum: ik vroeg niemand bevestiging. Ik vertel gewoon wat het is. Ik claim het. Het staat er. Ik koppel mijn passie voor werken, genot in mensen coachen, overvloed aan enthousiasme aan en drang naar kwaliteit in 1 zin. In 1 programma. Zo krachtig zelfs dat de eerste klanten me al lieten weten dat hun metamorfose al begon nog voor ze nog maar 1 uur coaching hadden gehad. Blijkbaar is het dus besmettelijk.

Veranderen van pad is veranderen van schoenen

Betekent dit het einde van de woessie avonden? Neen, integendeel. Veel mensen zijn zich nog niet bewust dat ze de schoenen van de woessies dragen. Zonder dat bewustzijn kan je niet upgraden naar CCEO. Er is dus nog wel werk aan de winkel, voor de woessie. Alleen kijken naar het verleden maakt een mens ook niet vrolijker. Hoog tijd dus om te werken met mensen die klaar zijn om het pad van de CEO in hun carrière te bewandelen, met bijhorende schoenen.

Niet voor iedereen weggelegd

Iedereen kan het, CEO worden van zijn carrière. Maar daarom is het nog niet voor iedereen weggelegd. Er komt wel wat doorzettingsvermogen, open geest en nadenkwerk bij kijken bij de woessie.

Je leert nog steeds het beste als je het zelf doet. Daarom een ander concept dan de woessie avond. Deze keer wordt het een echte tocht. Een van 10 dagen.

Temperatuur testen

Daarom laat ik jullie graag het water testen voor je erin duikt. Met de “Van Woessie naar CEO 10-daagse”. Hoe, wat, hoeveel, wanneer, … krijgen de deelnemers later te horen. Het belooft een woelige tocht te worden met veel stoute vragen, inzichten en aha-momenten. En minstens een andere kleur schoenen aan het einde van de rit. Of het een ander paar schoenen is, hangt helemaal van jezelf af. Het enige wat je nodig hebt is email, eventueel Facebook, prioritijd, goesting en jouw inschrijving via deze link. Ik kijk er nu al naar uit te mogen zeggen dat al die nieuwe CCEO’s ooit aan mijn 10-daagse hebben meegedaan.

Geniet nog van de zon!

Van Woessie tot CEO van je carrière - CCEO