Waarom verandering in je carrière niets is voor woessies. En jij er geen bent!

Baai baai zwaai zwaai

Maandag 9 januari 2017. De kerstboom is afgebroken, met hier en daar nog een enkele verweesd achtergebleven dennennaald op de grond. Dat ook de kerstvakantie afgelopen is, getuigen de poppen- en dinosaurus attributen op de meest onlogische plaatsen. Alleen het gebroken arm monster heeft een dagje respijt, wegens definitieve gips vandaag aangemeten, en geniet volop van de 7e vertoning van Frozen. En verder, oh ja…, ik werk nu van thuis. Er is – op de tonen van het gezang van Elsa na – niets meer me weghoudt van het echte werk. Tijd om in actie te schieten en die woessies tot leven te brengen: de vakantie is nu dus echt voorbij.

Hoogtepunt 2 in de maak

Niet dat ik vorige week niets gedaan heb. Integendeel. Heel eerlijk: het voelde wel niet als werken. Er is hard – zij het wat inefficiënt – gewerkt aan de FaceBook postjes. Het mocht, wegens vakantie, er was tijd voor. Het is toch vooral hoogtepunt nummer 2 van 2017 heeft me al bezig gehouden: de lezing. De titel van de lezing had ik al even, tijd om er nu echt werk van te maken.

“Waarom verandering in je carrière niets is voor woessies. En jij er geen bent.” 16/02/2017 – 19h30 – Nieuw atelier JouwJobCoach.be (Sint-Katelijne-Waver)

Dat het wel wat werk zou zijn, wist ik op voorhand. Maar van wat werk ben ik nooit vies geweest. Het was misschien wel wat handiger geweest als we het in het huidig atelier zouden doen. Maar kijk, ik ben nu eenmaal ambitieus. Deze woensdag krijgen we de sleutel van het gebouw. We gooien het schilderwerk gewoon bij op de to do lijst.

Hulp vragen

Op 16/02 geef ik meer uitleg over wat een woessie nu net typeert. Want een verandering in je job is nu eenmaal niet voor hen weggelegd. Ik kan wel al verklappen vandaag dat een woessie alles alleen doet en nooit hulp vraagt of aanvaardt. Klinkt misschien stoer, maar de vraag is of het efficiënt is om iedere keer weer dat warm water uit te vinden. Slimme mensen stellen vragen om zo sneller naar die echte vernieuwende ideetjes te komen. Op Facebook is er ondertussen een veilige plek gemaakt, de besloten Facebook groep waar je met jouw vragen naartoe kan gaan. Een mailtje, berichtje of smsje kunnen ook, dan gooi ik je vraag er anoniem op.

Ex-woessie leert bij

Het zou niet kloppen als ik mijn eigen raad niet volg. De eerste slachtoffers die mij mogen helpen zijn al ingelicht, al is mijn plan nog niet helemaal af. Als je volgende week van mij een email of SMS krijgt, opgelet: ik ga je raad of hulp vragen. Nog altijd niet mijn sterkste kant, dat weet ik. Maar als ex-woessie maak ik zelf nog iedere week vooruitgaat. Ha, dat had ik nog niet verklapt. Ja, ik kom er voor uit, daarom weet ik zo goed waarom het niet werkt voor woessies, je carrière in eigen handen nemen.

Het is niets voor mij

Want ja, het was niets voor mij, zelf mijn carrière kiezen. Ik had geen grote switch nodig. Enkel een paar details aan te passen. Geen ruimte voor minder verdienen, een tijd om veel te investeren, geen energie te verliezen. Maar ik was wel kapot ’s avonds. De kinderen hadden schrik van mij: ik zat zo hard op mijn tandvlees dat ik het niet eens meer fysiek kon verdragen dat ze kind waren. Na een halve dag op kantoor moest ik beginnen mijn trukendoos open te trekken om toch iets van plezier te hebben en niet gek te worden in mijn hoofd. Dus stelde ik mezelf voor de keuze: suck it up of doe iets. Dat was de dag dat ik van woessie naar ex-woessie ging en besefte dat alles op iedereen zijn maat moet zijn, we zijn nu eenmaal uniek.

Opbrengst

En wat heeft het me opgebracht? Wel, veel hoofdpijn, werk en onzekerheid. Maar nog veel meer plezier, energie, rust in mijn hoofd ondanks het feit dat heel mijn professioneel kader nu niet meer vast ligt, goesting in het leven, mijn kinderen spelen en spreken terug met mijn. Rozegeur en manenschijn… Maar niet iedere dag. Het is geen magische oplossing. Wel een cadeau aan mezelf. De zingeving is er terug. En dat klinkt heel fluffy, I know. Laat me gerust weten hoe het anders geformuleerd kan worden. Het is gewoon heerlijk te weten dat deze inspanning, het schrijven van mijn blog bijvoorbeeld, er toe bijdraagt om mijn doel te bereiken.

Doel

Want dat heb ik. Een doel. Met JouwJobCoach.be. In tegenstelling tot wat je zou kunnen vermoeden, is dat niet rijk worden. Daarvoor heb ik de verkeerde business gekozen (die zou me ook niet kunnen boeien, dat heb ik mooi bewezen). Ik wil mensen inspireren te kiezen voor een jobinhoud die voor hen werkt. Als zelfstandige, werknemer of vrijwilliger. En op die manier meer rust in hun leven te brengen. Zodat niemand meer last heeft van ouders / tantes / bazen / buren / vrienden of vriendinnen / … die onderdoor gaan aan hun job, stoppen met leven en zo het leven van anderen belasten. Al is het maar 1 persoon.

Meet the woessies

Best wel wat werk aan de winkel natuurlijk. Als niemand weet wat ik doe, wordt het moeilijk om mensen te inspireren… De eerste stap is de lezing. Hou dus een plekje vrij in jouw agenda op 16/02/2017 om 19h30. Voor een verhaal over de woessies, niet woessies en hoe het eigenlijk allemaal in zijn werk gaat. Plezier en lekkere hapjes zijn gegarandeerd, de rest heb je zelf in de hand. Zie ik je op 16/02/2017?

Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *